Aρθρογράφος: Μαρία Βυτινίδου / Eφημερίδα DEAL NEWS
Fashion Incubators/Accelerators σε Ελλάδα και Ευρώπη
Incubators, Accelerators, Business Hubs και Co-Working Spaces, βρίσκονται παγκοσμίως σε ραγδαία ανάπτυξη με σκοπό να υπηρετήσουν τους νέους επιχειρηματίες στην αναζήτηση του «Holy Grail», δηλαδή σε όρους επιχειρηματικούς, στην αναζήτηση του «Αγίου Δισκοπότηρου», το οποίο ισοδυναμεί με επιτυχία και πρωτοπορία στον χώρο των επιχειρήσεων.
Μία υποκατηγορία των Business Incubators/Accelerators είναι αυτοί που εξειδικεύονται στο αντικείμενο της Μόδας, γνωστοί ως «Θερμοκοιτίδες/Eπιταχυντές Μόδας» ή αλλιώς «Fashion Incubators/Accelerators». Τους έχετε ακουστά; Πιθανότατα όχι. Ακόμα και όσοι εργάζονται στο αντικείμενο της παραγωγής μόδας, είτε σε εταιρίες ένδυσης είτε σε εκπαιδευτικούς οργανισμούς είναι αμφίβολο αν γνωρίζουν τι σημαίνει αυτός ο όρος ή ποια είναι τα ωφέλη αυτών των δομών επιχειρηματικής ανάπτυξης για τους νέους επιχειρηματίες. Καθόλου περίεργο για την Ελλάδα μας, στην οποία η επιχειρηματικότητα δεν αποτελεί βασικό πυλώνα εκπαίδευσης για κατευθύνσεις όπως η παραγωγή μόδας, απορίας άξιο βέβαια, καθώς τα ενδύματα αποτελούν φυσικά αγαθά που πρέπει να πουληθούν με στόχευση, στρατηγική, μελέτη του ανταγωνισμού, positioning, οικονομικές προβλέψεις και γενικότερα με σοβαρή προσέγγιση και μελέτη εις βάθος του εγχειρήματος πριν την έναρξη της επιχείρησης από τη πλευρά του νέου επιχειρηματία.
Στο Λονδίνο για παράδειγμα, όχι απλά είναι ιδιαίτερα γνωστοί και δημοφιλείς στο κοινό των Startuppers οι Fashion Incubators/Accelerators, αλλά αποτελούν μία καινοτόμα προέκταση της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης στο αντικείμενο της Μόδας.Το γνωστό κολλέγιο μόδας London College of Fashion ( με 3η θέση στο ranking των καλύτερων πανεπιστημίων μόδας παγκοσμίως σύμφωνα με το CEO World), πάνω από μία δεκαετία λειτουργεί το δικό του Fashion Incubator «Center for Fashion Enterprise (CFE)» από το οποίο έχουν περάσει γνωστά ονόματα της διεθνούς σκηνής μόδας όπως οι Mary Katrantzou, Craig Green, Erdem, Charles Jeffrey, Moly Goddard και Wales Bonner.
Φυσικά, εδώ πρέπει να τονίσουμε ότι στο οικοσύστημα του Λονδίνου υπάρχουν πάνω από 290 γενικοί επιταχυντές ( incubators/ accelerators ) και περίπου 270 κοινόχρηστοι χώροι εργασίας (Co-Working Spaces ), ενώ σε πρόσφατη καταγραφή του 2024 υπάρχουν πάνω από 30 εστιασμένες Θερμοκοιτίδες/ Επιταχυντές Μόδας, υποστηρίζοντας early-stage Startups και αναδυόμενους ταλαντούχους σχεδιαστές παρέχοντας Mentorship, χρηματοδότηση, δίκτυο συνεργατών, εκπαίδευση και φιλοξενία σε συνεργατικούς χώρους.
Στην Ολλανδία υπάρχουν σχεδόν 140 γενικοί επιταχυντές, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι επίσης συνδεδεμένοι με πανεπιστημιακά ιδρύματα και 110 κοινόχρηστοι συνεργατικοί χώροι. Παράλληλα, ξεχωρίζουν σημαντικοί Fashion Incubators όπως ο «Fashion for Good» με στόχευση στη Βιώσιμη Μόδα.
Στη Πορτογαλία, μία χώρα γνωστή για τον προσανατολισμό της στη Βιώσιμη Μόδα, με τους πιο καινοτόμους κατασκευαστές οικολογικών υφασμάτων και τη μεγαλύτερη εμπορική έκθεση μόδας στην Ιβηρική χερσόνησο, την Modtissimo, υπάρχουν 145 ενεργοί επιταχυντές σύμφωνα με καταγραφή του 2020. Στο αντικείμενο της Μόδας ξεχωρίζει ο Incubator «Dream Assembly», ο οποίος υποστηρίζει retail tech startups, ο «Fabrica de Startups» και ο accelerator «Maze X» με εστίαση στην βιώσιμη ανάπτυξη.
Χαρτογραφώντας από χώρα σε χώρα, τους Fashion Incubators/Accelerators, διαπιστώνεται ότι το οικοσύστημα της μόδας βρίσκεται σε άμεση συνάρτηση με το μέγεθος του οικοσυστήματος των νεοφυών επιχειρήσεων στο σύνολο τους και αναπόφευκτα η Ελλάδα δεν μπορεί να ξεφύγει από αυτό το «pattern». Ο τομέας της ένδυσης και των κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων συνεισφέρουν ελάχιστα πλέον στο ΑΕΠ σε σύγκριση με πριν 30 χρόνια και το παραγωγικό της μοντέλο στον τομέα της ένδυσης δεν είναι πλέον ανταγωνιστικό με άλλες Ευρωπαϊκές χώρες.
Το ερώτημα που τίθεται είναι, με ποιες πολιτικές θα ενισχυθεί η μεταποίηση στην ένδυση και πως μπορούν να συμβάλουν σε μία θετική ανάπτυξη της οικονομίας και των επιχειρήσεων οι Fashion Incubators/Accelerators;
Το όφελος συμμετοχής ενός Σχεδιαστή σε ένα Fashion Incubator/Accelerator
Οι θερμοκοιτίδες μόδας συμβάλλουν σημαντικά στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας νέων σχεδιαστών μέσω μιας σειράς παροχής υπηρεσιών και πόρων που ενισχύουν τις νεοφυείς επιχειρήσεις όπως:
1.Υποστήριξη και Καθοδήγηση (Mentorship) με ειδικούς συμβούλους του κλάδου και επιτυχημένους επιχειρηματίες. Αυτή η υποστήριξη είναι κρίσιμη για την αποφυγή κοινών λαθών και την ανάπτυξη στρατηγικών που θα οδηγήσουν στην επιτυχία της επιχείρησης.
2.Εκπαίδευση και Κατάρτιση μέσω Workshops και ειδικών εκπαιδεύσεων που καλύπτουν θέματα όπως η διαχείριση επιχειρήσεων, το μάρκετινγκ, η οικονομική διαχείριση, και οι σύγχρονες τεχνολογίες.
3.Δικτύωση (Networking) με πιθανούς επενδυτές, προμηθευτές, πελάτες και άλλους επαγγελματίες του κλάδου. Αυτές οι επαφές μπορούν να οδηγήσουν σε στρατηγικές συνεργασίες και σε νέες ευκαιρίες ανάπτυξης.
4.Χρηματοδότηση και Επενδύσεις είτε μέσω επιχορηγήσεων, είτε μέσω επενδυτικών κεφαλαίων. Αυτή η χρηματοδότηση είναι συχνά καθοριστική για τη βιωσιμότητα και την επέκταση των νεοφυών επιχειρήσεων.
5.Πρόσβαση σε Υποδομές όπως φιλοξενία σε συνεργατικούς χώρους εργασίας, γραφεία, στούντιο και εργαστήρια, εξοπλισμένα με τα απαραίτητα εργαλεία και πόρους για την παραγωγή και ανάπτυξη των προϊόντων τους.
Αυτά τα μικρά «φυτώρια επιχειρηματιών μόδας» ενθαρρύνουν μια κουλτούρα δημιουργικότητας, νέων προοπτικών και ιδεών και αυτό με τη σειρά του αυξάνει την ικανότητα του κλάδου της βιομηχανίας μόδας να γίνεται πιο ανταγωνιστικός παγκοσμίως.
Η AthensFashionClub πρωτοπορεί στην Ελλάδα στην ανάπτυξη της Νεοφυούς Επιχειρηματικότητας
Το 2016, ο Όμιλος Επιχειρήσεων Μόδας AthensFashionClub, εγκαινίασε για πρώτη φορά στην Ελλάδα την έναρξη της 1ης Θερμοκοιτίδα Μόδας Athens Fashion Business Incubator «The Fashion Gate» και 8 χρόνια μετά, παραμένει ακόμα πρωτοπόρος στην ανάπτυξη των νέων επιχειρηματιών στον χώρο της Μόδας.
Από το 2017 έχει συμμετάσχει με δεκάδες νέους επιχειρηματίες και fashion brands σε διεθνείς εμπορικές εκθέσεις όπως η Styl Kabo στο Brno της Τσεχίας, η Pure London, η Premiere Vision στο Παρίσι και η Modtissimo στο Πόρτο.
Το 2019 συνδιοργάνωσαν με το πρόγραμμα επιχειρηματικής ανάπτυξης Orange Grove της Ολλανδικής Πρεσβείας, το «Co-Incubation Programme για νέους επιχειρηματίες στο αντικείμενο της Βιώσιμης Μόδας, ενώ στη συνέχεια με την υποστήριξη της Πορτογαλικής Πρεσβείας και του AICEP Greece (Οργανισμού Εξωτερικού Εμπορίου και Επενδύσεων της Πορτογαλίας ), συμμετείχε 7 φορές με τους αποφοίτους της σχολής στη διεθνή έκθεση Modtissimo της Πορτογαλίας.
Το 2023, ο Όμιλος AthensFashionClub ανέλαβε την Γενική Διεύθυνση της 1ης Πορτογαλικής Θερμοκοιτίδας Μόδας στην Ελλάδα “Grow Sustainable in Portugal”, μία πρωτοβουλία της Πορτογαλικής Πρεσβείας και του AICEP Greece.
Από τον Σεπτέμβριο του 2024, η «The Fashion Gate» ξεκινά μία νέα δυναμική συνεργασία με το City Unity College. Στον ειδικά διαμορφωμένο Co-Working Space του κολλεγίου θα φιλοξενούνται οι young startupers, απόφοιτοι του κολλεγίου και της AthensFashionClub, που θα συμμετάσχουν στο τετράμηνο Incubation Programme με Director την Μαρία Βυτινίδου, με δωρεάν συμμετοχή.
The Mission
Η αποστολή της «The Fashion Gate» είναι η ανάπτυξη και επιτάχυνση αναδυόμενων επιχειρήσεων σχεδιασμού ένδυσης και αξεσουάρ, με βασικούς πυλώνες την καινοτομία, την επιχειρηματικότητα και τη Βιώσιμη ανάπτυξη.
Στόχος είναι η δημιουργία καινοτόμων προϊόντων μόδας, η τεχνική υποστήριξη, η χρήση σύγχρονων ψηφιακών μέσων και επιχειρηματικών εργαλείων για τη προώθηση των Ελλήνων επιχειρηματιών στο εξωτερικό μέσα από διεθνείς εκθέσεις και εμπορικές αποστολές, γεφυρώνοντας με αυτόν τον τρόπο το χάσμα μεταξύ της εκπαίδευσης και της αγοράς εργασίας. Οι συμμετέχοντες λαμβάνουν εξατομικευμένη καθοδήγηση από ειδικούς της βιομηχανίας της μόδας και συμβούλους ανάπτυξης επιχειρήσεων. Οι συμμετέχοντες νέοι σχεδιαστές και επιχειρηματίες, υποστηρίζονται σύμφωνα με τις τρέχουσες τάσεις του κλάδου μέσα από σύγχρονα Workshops, εκπαιδεύσεις και πρόσβαση στο διευρυμένο δίκτυο συνεργατών της AthensFashionClub σε Ελλάδα και εξωτερικό. Μία από τις πιο σημαντικές παροχές της «The Fashion Gate» είναι η συνεργασία με κορυφαία εργοστάσια υφασμάτων του εξωτερικού και η Χορηγία καινοτόμων Βιώσιμων υφασμάτων σε όλους τους συμμετέχοντες με σκοπό τη δημιουργία βιώσιμων συλλογών και την προβολή τους σε διεθνείς εκθέσεις στο εξωτερικό μέσω εμπορικών αποστολών.
The Vision
To όραμα της «The Fashion Gate» είναι να δημιουργήσει σημαντικό οικονομικό αντίκτυπο αναδεικνύοντας την Ελληνική Μόδα σε διεθνές επίπεδο και προσφέροντας παράλληλα στους νέους σχεδιαστές μόδας τη δυνατότητα για τη δημιουργία καινοτόμων ανταγωνιστικών επιχειρήσεων σε παγκόσμιο επίπεδο με έδρα την Αθήνα ή σε οποιοδήποτε άλλο μέρος της Ελλάδας.
Νέος κύκλος επιχειρηματικής ανάπτυξης 2024-25
Η επόμενη έναρξη του κύκλου επιχειρηματικής ανάπτυξης θα ξεκινήσει τον Ιανουάριο του 2025 και θα έχει διάρκεια 3 μήνες. Θα πραγματοποιηθεί Online μέσω της ειδικά σχεδιασμένης διαδικτυακής πλατφόρμας της σχολής και θα συμπεριλάβει 10 σχεδιαστές που δραστηριοποιούνται στο αντικείμενο της Βιώσιμης Μόδας. Οι σχεδιαστές, αφού λάβουν την χορηγία των υφασμάτων θα δημιουργήσουν συλλογές, τις οποίες θα προβάλουν σε σημαντικά fashion shows, trade fairs και events σε Ελλάδα και εξωτερικό.
« Συνέντευξη με τη Μαρία Βυτινίδου»
«Αμέσως μετά την ολοκλήρωση των σπουδών μου στο Λονδίνο στο αντικείμενο Fashion Entrepreneurship, στο Central Saint Martins και το London College of Fashion, αποφάσισα να επιστρέψω στην Ελλάδα για να μεταφέρω όλη αυτή τη τεχνογνωσία και την εμπειρία πρωτοπορίας σε νέους επιχειρηματίες, οι οποίοι όχι μόνο αγαπούν το Σχέδιο, τη Μόδα, το Styling, αλλά και τις επιχειρήσεις. Διέκρινα από νωρίς το «gap» στην σύνδεση της παραγωγής μόδας με την επιχειρηματικότητα, ένα χαρακτηριστικό της Ελληνικής Εκπαίδευσης που δεν το συναντάς στο εξωτερικό.
H βιομηχανία της μόδας στην Αθήνα έχει δυναμική, όπως είχε και στο παρελθόν. Συνειδητοποιώντας το σημαντικό αντίκτυπο της μόδας στην τοπική οικονομία, οραματίστηκα τη μόδα ως κινητήρια δύναμη για τη δημιουργία θέσεων εργασίας, πολιτιστικής ανάπτυξης και ανάπτυξης του εμπορίου και του τουρισμού. Επιδιώκουμε τη δημιουργία ενός μητροπολιτικού κέντρου μόδας, το οποίο θα παρέχει στους ταλαντούχους σχεδιαστές-επιχειρηματίες τη δυνατότητα για τη δημιουργία βιώσιμων επιχειρήσεων που να μπορούν να ανταγωνίζονται στην τοπική, στην ευρωπαϊκή και γιατί όχι, στην παγκόσμια βιομηχανία της μόδας. Αυτή ήταν η έμπνευση και έτσι γεννήθηκε ο Fashion Incubator «The Fashion Gate».
Συμπεράσματα
Ενώ, η χάραξη μίας νέας στρατηγικής για την ενίσχυση της βιομηχανίας της μόδας στη Ελλάδα και την αύξηση των εξαγωγών της φαίνεται ακατόρθωτη και πολύπλοκη σαν «σχέδιο Μάρσαλ» για τους κυβερνήτες μας, η λειτουργία αυτού του «self sustained» δικτύου των Fashion Incubators/Accelerators αποδίδει στο μέγιστο βαθμό την βελτίωση της επιχειρηματικότητας μέσω συνεργασιών, συμμαχιών και χρηματοδοτήσεων.